Projednání -kácení stromů

27.02.2013 13:00

Podání odporu proti kácení stromů v blízkosti hranic pozemků obyvatel Hrádek.

 

„Hrádky beze skládky,o.s.“

                                                                                         Městský úřad Valašské Meziříčí

                                                                                         Odbor životního prostředí

                                                                                         Ing.Eliška Gášková

27.2.2013

Věc: Účast v řízení (č.j.MěÚVM 04554/2013  OŽP/Gáš) - kácení stromů rostoucích mimo les (pozemek parc.1174/2 v k.ú. Hrahovec)

 

V uvedené záležitosti trváme na tom, aby úřad nevydal povolení, protože pro kácení stromů  zde není závažný důvod. Jedná se o zdravé stromy.  Vykácením by ještě více došlo k odkrytí dané plochy směrem k obytné zástavbě a tím silného narušení „faktoru pohody“ obyvatel. Návrh na náhradní výsadbu je nedostatečný. Doba, než by tato náhradní výsadba dosáhla rozměru stávajících vzrostlých stromů a plnila tak ochrannou funkci, je v řádu desítek let.

 

Kácení  smí být dle § 8 zákona č. 114/1992 Sb. povoleno jen ze závažných důvodů po vyhodnocení funkčních a estetických hodnot dřeviny. Je sice možné kácet i z důvodu plánované výstavby, avšak to lze až po vydání a právní moci územního rozhodnutí o povolení stavby a projednání potřebných náležitostí. Tento důvod v tuto chvíli neexistuje a i v této souvislosti je třeba zvážit výše uvedené důvody.

 

Jako příklad je možno uvést rozhodnutí Nejvyššího správního soudu č.j.: 4 As 20/2008-84 „Podle konstantní judikatury Nejvyššího správního soudu ustanovení § 8 odst. 1 věty druhé zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, svěřuje orgánu ochrany přírody při rozhodování, zda povolí kácení dřevin, správní uvážení, správní orgán má tedy určitý prostor pro vlastní úvahu a tuto skutečnost musí správní soudy respektovat. Dané ustanovení však zároveň stanoví meze takové úvahy. Pro povolení kácení dřevin musí existovat závažné důvody a musí mu předcházet vyhodnocení funkčního a estetického významu dřevin. Z rozhodnutí orgánu ochrany přírody tak musí být patrné, jakou úvahou se správní orgán při posouzení těchto otázek řídil a zda význam těchto dřevin na straně jedné i závažnost důvodů pro jejich pokácení na straně druhé dostatečně zhodnotil.

S pozdravem

Ing.Zdeněk Adamec