Co na těžbu plynu ministerstvo?

15.03.2013 10:22

Kolem plynu z břidlic to stále víc jiskří. Česko není USA, křičí ekologové (Hospodářské noviny)

Fokus

Těžba břidlicového plynu v Česku Udělení licencí k průzkumným vrtům vyvolalo vlnu protestů. Těžaři i ministerstvo marně vysvětlují, že průzkum ještě neznamená skutečné zahájení těžby.

Rozhodnutí hledat v Česku břidlicový plyn padlo za zavřenými dveřmi. Ale od chvíle, kdy se dostalo na veřejnost, budí takový rozruch jako málokterá zpráva. Stovky lidí rozvášněně vycházejí do ulic, starostové se zpocenými čely uklidňují, že nic hrozného nedopustí, ekologové zase varují, co hrozného se chystá. A šéfové zahraničních těžebních gigantů jezdí do Česka a přesvědčují, že všechno bude skvělé. Těžba břidlicového plynu v Česku ještě ani nezačala, ale už teď to kolem ní jiskří a prská.

Sečteno pro a proti: zatím se zdá, že získávání plynu z rozložených pravěkých organismů uvězněných kilometr a půl pod neprostupnou vrstvou horniny by pro Česko znamenalo více problémů než užitku.

Podle představ těžařů – dvou velkých firem Hutton Energy a Cuadrilla Resources s americkými, britskými a australskými vlastníky – by se mohl břidlicový plyn těžit hned na několika místech Česka. Na Moravě u Valašského Meziříčí, na Berounsku a na severovýchodě Čech v oblasti kolem Náchoda a Trutnova. Firmy už požádaly ministerstvo životního prostředí, aby mohly hlubinnými sondami prozkoumat, kolik zásob břidlicového plynu vlastně v těchto územích je. A ministerstvo v případě Moravy a severovýchodu Čech už na jejich žádosti kývlo.