Břidličný plyn a jeho těžba - tisk VALMEZ

15.02.2013 13:56

červenec 2012 Obelisk

OPRAVDU JEN KONSPIRAČNÍ TEORIE? ANEB O TĚŽBĚ PLYNU NA VALAŠSKU..

Celým Valašskem hýbe informace o těžbě zemního plynu z břidlic.  Najednou jsou všichni proti, ale pokud se podíváme o pár měsíců zpět, zjistíme, že tomu bylo trošku jinak. Proč asi?

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) již 18.srpna 2011 organizuje „Zahájení řízení ve věci stanovení průzkumného území Meziříčí“ na 23.9.2011 ústní jednání do Kulturního zařízení VM. Na tuto akci jsou pozvány úřady dotčených obcí, včetně Valašského Meziříčí! (Obelisk č.4/ duben 2012). V té době prodával Jiří Částečka Hotel Panáček…

9.12.2011 Ministerstvo životního prostředí povolilo britské těžařské firmě Cuadrilla a její české pobočce Cuadrilla Morava s.r.o. hledat nejen na Valašsku zemní plyn. Jak informovalo Echo Valašska (č.1/ leden 2012) v té době nebyl proti v podstatě nikdo. Starosta Jiří Částečka (ODS) těžbu plynu dokonce i podporoval!!! „Jednoznačně to podporuji. Určitě se nebojíme, těžba plynu není těžba uhlí.“ A nevypadá, že by i šéf místní pobočky Českého svazu ochránců přírody Milan Orálek byl proti: „V CHKO Beskydy budou mít těžaři velké problémy, tam se vrtací práce téměř nepovolují. Teď bude záležet na krajském úřadě a obcích, jestli jim vrtat povolí.“ Který ale jinak novou technologii těžby hydraulickým štěpením prý vítá… Je třeba dodat, že většina území Val. Meziříčí nepatří do CHKO Beskydy a i přesto byl „ochranář přírody“ zcela v klidu. O rozhodnutí MŽP bylo informováno vedení města VM. Ostatní města v okolí (Rožnov , Hranice, Frenštát atd.) v té době s těžbou nesouhlasily! Vedení VM o tomto faktu neinformovalo občany města nikde a vůbec!

A tak již 10.ledna 2012 Rada města Valašského Meziříčí rozhodla o vyhlášení záměru vkladu všech městských lesů ze společnosti Městské lesy do základního jmění společnosti ST SERVIS s.r.o. Společnost, která je neustále zadlužená a vykazovala ztrátu kolem 10 mil. Kč. Ředitelem Městských lesů je zastupitel za ODS Ing. Marek Netolička. Jelikož v té době vrcholila snaha o odtržení Krhové a Poličné, dvou obcí u Valmezu a přípravné výbory měly podezření o vytunelování nebo rozprodej právě jejich lesů, tak k převodu naštěstí nedošlo. Jde vidět, že šlo o podezření oprávněné.

Vždyť právě v těchto lesích má zmíněná těžba plynu probíhat!!! A jen naivní člověk nebo blázen si může myslet, že do této kauzy nepatří a hlavní slovo v ní nemá již zmíněný starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka, kterému těžba nevadila… Copak by mohla? Je opravdu jen náhoda, že bývalý ředitel pobočky plynárenské společnosti (o jeho podivném nákupu objektů zrušených plynáren už toho bylo napsáno taky dost) neudělal vůbec nic proti tomu, aby se v okolí města VM těžil zemní plyn? Tady jde jasně vidět, že někdo měl velký zájem, aby zde těžba plynu proběhla. Vždyť kontakty na lidi z bývalé branže jsou stále v mobilu… Nedivil bych se, že ani ten převod městských lesů nebyla náhoda a vše nám jako puzzle krásně zapadá do sebe. Pak stačilo jen pověřit druhou osobu, aby koupila za někoho „našetřené“ miliony z výhodných nákupů a prodejů různého majetku zkrachovaný ST Servis a lesy máme doma...
 

A nakonec perlička k zasmání… Po půl roce se probudil ze zimního spánku i pán ochranář z ČSOP Milan Orálek a chystá se konečně zapojit do petice STOP HF (Hydraulic Fraction - hydraulické štěpení). Už asi ví, že lesy převedené nejsou, ST Servis na prodej taky není, tak nám urychleně převlekl kabát a reaguje zcela opačně. Jen starostovi to stále nedochází… I když mu nedochází více věcí, viz. zmíněné odtržení Krhové a Poličné, na kterém má hlavní podíl. Ale ono se vlastně opět nic nestalo, že pane starosto? Nenechte si srát na hlavu

PS: V článku jsou použity citace z místních novin (Echo Valašska, Obelisk), za což jim děkuji. Rád bych citoval i ze Zpravodaje města Valašského Meziříčí, ale bohužel k dnešnímu dni 26.června 2012 jsem o těžbě plynu z břidlic na území města VM nenašel zcela nic! Po 20 letech se v ČR opět nic nezměnilo.

 

červen 2012 Obelisk

OPRAVDU SE Z MEZIŘÍČSKA MÁ STÁT TĚŽEBNÍ ÚZEMÍ? DOPUSTÍME TO?

V předminulém Obelisku jsem se dočetl, že se z našeho regionu stane těžební území. Zpráva tak absurdní, že ji bylo nutné číst dvakrát. Ale ani napotřetí jsem ji nedokázal uvěřit. Začal jsem se tedy o věc zajímat sám a nevycházel jsem z údivu: o záměru těžby břidlicového plynu se ví od počátku roku 2011, Město Valašské Meziříčí ji podporuje a o případných dopadech těžby probíhá diskuse:
? „Jednoznačně to podporuji (těžbu břidlicového plynu). Určitě se nebojíme, těžba plynu není těžba uhlí.“ (MF Dnes, Olomoucký kraj, 14.ledna 2012)
? „Celou tu záležitost je potřeba opravdu dobře posoudit jak z hlediska plusových dopadů do regionu, tak případných negativních dopadů, především v otázce geologie. My jsme pořád ve fázi, kdy diskutujeme, ....“ (Rozhovor pro Český rozhlas, 18. ledna 2012)
? „[...] zhruba před rokem nás navštívil pan Benada, který je jakýmsi zástupcem této těžařské společnosti (Cuadrilla), vysvětloval nám technologii [..] a oznámil nám, že tato britská společnost žádá na Ministerstvu životního prostředí o povolení průzkumů dané lokality...“ (Rozhovor pro Český rozhlas, 18. ledna 2012)

Autorem těchto výroků je starosta města Valašské Meziříčí pan Jiří Částečka (někdejší vedoucí regionálního centra plynárenské společnosti).

"Plusové dopady" 2020?
Víte, jak by nám mohlo být ve Valašských Aténách zhruba za deset let? (pokud tedy společnost Cuadrilla Morava s.r.o. těžbu skutečně zahájí)? Krásně. Když přehlédneme riziko otravy spodních vod, zatížení prostředí vlivem zvýšené dopravy a exhalace metanu do ovzduší, budeme se moci radovat z mnoha dalších “plusových” dopadů:
? Na jednom km2 budou umístěny 2 vrty, tj. na území města budeme moci potkat 81 vrtných stanic (vzhledem k hlučnosti jejich provozu je zaručeně nepřehlédnete)
? Jeden vrt spotřebuje něco málo přes 11 milionů litrů vody, tj. stejně, kolik my všichni tady za 5 dní (počítáno zatím i s Krhovou a Poličnou). Ti, co vodu nepijí, si mohou představit tři metry hluboký bazén na ploše náměstí.
? Aby to lépe vrtalo, přimíchává se do vody slza toxického “sirupu”. No, slza. Něco kolem 100 000 litrů (což je množství odpovídající 32 cisternám Praga V3S Fekal)
? Životnost jedné vrtné stanice je v průměru 20 let. Během této doby je provedeno až patnáct vrtů.
Utopie? Ale kdeže, spíše umírněná projekce typové těžby břidlicového plynu, která vychází ze studie americké agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) - zatím nejpodrobnějšího materiálu, který byl na toto téma zpracován.

Po stopách viníků
Z popsaných indicií se zdá, že hlavním konstruktérem této neutěšené situace je náš starosta, což nepřímo potvrzuje i pohled do oficiálních dokumentů rady a zastupitelstva - o plánech s průzkumnými vrty v nich od počátku roku 2011 nepadlo ani slovo. I přesto, že pan Částečka proklamuje své názory jakožto oficiální postoj města, nelze svalovat vinu pouze na něj:
? Povolení k průzkumné těžbě vydalo Ministerstvo životního prostředí
? Na podzim 2011 proběhla schůzka mezi MŽP a zástupci dotčených obcí. Účastnilo se ho ovšem pouze několik obcí z cca 100 pozvaných. Valašské Meziříčí na setkání své zástupce mělo, ti se ale dodnes nedokázali k těžbě razantněji postavit (na rozdíl od Rožnova pod Radhoštěm, Hustopečí nad Bečvou či Frenštátu p. R.)
? V nejkritičtějším období (podzim 2011) nebylo k mání tolik informací, kolik jich máme teď. Informačně bohatá studie EPA vyšla až v listopadu 2011, celospolečenská debata o problematice těžby HF se začala objevovat s počátkem roku 2012.
Hlavní příčinou aktuálního stavu je apatie nás všech. Ve srovnání se severem Čech, kde se proti těžbě postavili starostové, občanská sdružení i samotní občané, je Valašsko až neuvěřitelně pasivní. Možná za to může agitační turné společnosti Cuadrilla po jednotlivých obcích, možná jsou za tím politické tlaky, do kterých nevidíme. Možná to máme v povaze.

Přeci si ale kvůli vlastní lenosti nenecháme otrávit Beskydy!
Pane starosto, vážení zastupitelé, spojte prosím své síly s ostatními obcemi regionu a vstupte společně s nimi do Koalice STOP HF. My, všichni ostatní, můžeme svůj názor vyjádřit podpisem pod petici připravovanou místním zastoupením ČSOP.
Michal Valoušek


PODĚKOVÁNÍ
Chci vám poděkovat za článek Z meziříčska těžení území. Díky tomu jsem se dozvěděla, co se na nás, obyvatele tohoto kraje, chystá. Chci jen podotknout, že se mi tento záměr v žádném případě nelíbí a nesouhlasím, aby se něco takového u nás stalo. Od té doby, co jsem si článek přečetla, jsem se už stačila informovat, co by to pro obyvatele znamenalo. Ale prospěch z toho žádný neplyne, tedy jen pro někoho, a to HF lobby. Nám zde zůstane jen zdevastovaná krajina a znečištěné spodní vody.
Navíc podle mě je zde žalostně málo informací pro obyvatelstvo, co se těžby týče. Ano, pár info jsem už zaznamenala, ale pořádná diskuze na toto téma dle mého názoru u nás v tomto kraji s obyvateli neproběhla. Tímto bych vás chtěla poprosit, abyste i nadále ve svých novinách informovali v této věci.
Děkuji. S pozdravem LM (autorka uvedla plné jméno, ale nepřála si ho zveřejnit...)